Kaum hawa ini yang dilahirkan bukan untuk diletakkan di kaki untuk dipijak, bukan juga letaknya di kepala untuk dijunjung tetapi diletakkan di dada untuk dilindungi dan disayangi. Wanita hari ini bukan lagi tersorok di dapur tetapi sudah berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum adam.  Mereka juga memikul tanggungjawab  mencari rezeki untuk keluarga, dan turut menggalas tugasan sebagai ibu dan isteri apabila berada di rumah.Selain itu, wanita yang bijak dalam pengurusan masa masih mampu untuk bergaul dengan masyarakat setempat. Dari situ wujudnya aktiviti-aktiviti kewanitaan yang boleh menyatukan mereka dalam satu suasana ceria dan meriah. Sudah hampir 53 tahun SIDS ditubuhkan dan telah menjadi nadi pemangkin kepada kejayaan Wanita Dayak di Sarawak.Semasa Majlis Jamuan Makan Malam SIDS Anjuran Cawangan tersebut di Sibu, YB Senator Dato Seri Empiang Jabu, selaku Presiden SIDS Sarawak amat mengharapkan agar pertubuhan ini terus memainkan peranan penting dalam membantu membangunkan wanita Dayak dalam pelbagai bidang. Beliau juga turut menyarankan agar SIDS terus memberi tumpuan dalam membangunkan pendidikan wanita Dayak kerana bagi beliau, tiada jalan singkat untuk berjaya melainkan dengan memiliki ilmu.

AJK INDUK BARU BAGI SIDS

Penasihat 

YBhg. Pn. Angelina Datuk Celestine Ujang 

 

YBhg. Datin Mary Therese Mathias 

Pengurusi 

Pn. Simbah ak Engong 

Naib Pengerusi 

Pn. Winnie Ngkin Siang 

Setiausaha 

Pn. Mary Menai ak Ujan 

Naib Setiausaha 

Pn. Liku ak Merom 

Bendahari  

Pn. Rose Demun ak Simpang 

Naib Bendahari 

Pn. Missy ak Ribut 

Ahli-ahli 

Pn. Reba ak Jambai  

 

Pn. Josephine ak Sengalang 

 

Pn. Nanchy Lahat Laeng 

 

Pn. Haslina Abdullah 

 

Pn. Utas ak Janting 

 

Pn. Rani ak Labu 

 

Pn. Ganit Paran 

 

Pn. Nyawan ak Mandau 

SIDS juga turut menganjurkan pelbagai aktiviti untuk membangunkan wanita, contohnya, mengadakan Program Jejari Bestari untuk membimbing warga wanita Dayak di Daerah Song dalam penghasilan kraftangan seperti manik Sarawak dan sebagainya.  

 

Program Jejari Bestari Song

Salah satu kegiatan wanita di Daerah Song ialah mengikuti kelas menjahit yang dianjurkan oleh Jabatan KEMAS Song. Kelas ini diberi secara percuma kepada para suri rumah dan wanita yang berminat belajar menjahit. Kelas ini diadakan pada hari Isnin hingga Jumaat. Kelas ini mempunyai dua sesi iaitu sesi pagi dan sesi petang. Sesi pagi bermula pada pukul 8.30 hingga 11.30 pagi, manakala sesi petang bermula dari 2.30 hingga 5.30 petang. Kelas ini telah beroperasi sejak 2004 hingga sekarang.  

Kelas Menjahit

SIDS juga  masih meneruskan pemberian insentif kepada pelajar-pelajar cemerlang khasnya kepada semua anak-anak ahli SIDS Daerah Song. Malah SIDS juga meneruskan pemberian bantuan malapetaka/bencana agar dapat meringankan bebanan yang ditanggung oleh mangsa. Selain itu, ahli-ahli SIDS juga mengadakan aktiviti tahunan bagi tujuan  mengeratkan hubungan silaturrahim dan semangat perpaduan di kalangan ahli-ahli SIDS.Selain itu,SIDS juga mengadakan pelbagai aktiviti persatuan seperti:- 

  • Lawatan Sambil Belajar
  • Belajar tarian poco-poco
  • Belajar ngajat
  • Belajar memasak
  • Membuat bunga ros untuk jualan
  • Membersihkan dan menghias Balai raya Song
  • Menghadiri seminar dan ceramah
  • Aktiviti Senaman Senarobik poco-poco

Antara Galeri Aktivit yang dilakukan: